Cyprus Centre of the I.T.I.

Επιστρέφοντας από ταξίδι ο Δημέας βρίσκει την παλλακίδα του Χρυσίδα με ένα μωρό στην αγκαλιά! Και ως εάν αυτό να μην ήταν αρκετό, μαθαίνει τυχαία ότι το παιδί είναι του γιου του Μοσχίωνα. Ο Μοσχίωνας όμως είναι ερωτευμένος με την κόρη του γείτονα Νικήρατου, την Πλαγγόνα, η οποία είναι η πραγματική μητέρα του παιδιού, του οποίου πατέρας είναι πράγματι ο Μοσχίωνας. Οι ήρωες μπλέκονται σε μια σειρά κωμικών παρεξηγήσεων, ενώ ο Μοσχίωνας προσπαθεί απεγνωσμένα να παντρευτεί την αγαπημένη του.


Σημείωμα του σκηνοθέτη

Το κοινό μας εγχείρημα με τον ποιητή Γιάννη Βαρβέρη να αναλογίσουμε τον Μένανδρο γλωσσικά με την απλή καθαρεύουσα και σκηνοθετικά με τα αθηναϊκά ήθη των αρχών του 20ού αιώνα, μας παρέδωσε τη Σαμία ως πολύχρωμο κωμειδύλλιο με άσματα.

Είναι μια εργασία κεφιού όλων μας και μεγάλης αγάπης προς μια αισθητική όπου βασιλεύει η χάρις. Μια δουλειά τρυφερής νοσταλγίας για έναν κόσμο από τον οποίο έχει απομείνει μονάχα ένα υπέροχο άρωμα.

Σ’ αυτή τη διαδρομή με συντρόφευε κάθε στιγμή ο φίλος μου Γιάννης Βαρβέρης.

Εύης Γαβριηλίδης


Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (Θ.Ο.Κ.)

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (Θ.Ο.Κ.) ιδρύθηκε το 1971 ως η πρώτη σοβαρή προσπάθεια της πολιτείας να θεσμοθετήσει τη μακρά θεατρική παράδοση στην Κύπρο, που ανάγεται στην αρχαιότητα και πηγάζει από την ανάγκη των Κυπρίων για δημόσιο διάλογο, παιδεία και ψυχαγωγία. Η συνεχής θεατρική και καλλιτεχνική καλλιέργεια και η διεύρυνση των σχέσεων του κυπριακού θεάτρου με το παγκόσμιο θεατρικό γίγνεσθαι παραμένουν οι σταθερές αξίες που διέπουν την πορεία του Θ.Ο.Κ. από ιδρύσεώς του.

Ο Θ.Ο.Κ. είναι ένας ζωντανός οργανισμός που, στα 42 χρόνια της δημιουργικής του πορείας, έχει συμβάλει στη δημιουργία και στην καλλιέργεια του θεατρικού κοινού. Μια αναδρομή στο έργο του Θ.Ο.Κ. θα εντυπωσίαζε και τους πλέον διστακτικούς ή και «αδιάφορους» για το θέατρο θεατές: υψηλό επίπεδο παραστάσεων, ανάδειξη σημαντικών καλλιτεχνικών δυνάμεων του τόπου παράλληλα με μια γόνιμη 25ετή παρουσία στο Φεστιβάλ Επιδαύρου με αξιομνημόνευτες προτάσεις και σημαντικές ερμηνείες. Οι παραστάσεις του Θ.Ο.Κ. έχουν ταξιδέψει σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Ο Θ.Ο.Κ. προσφέρει στο κοινό θεατρικές παραστάσεις μέσα από τρεις σκηνές: α. την Κεντρική Σκηνή, β. τη Νέα Σκηνή, γ. τη Σκηνή 018(παιδική και εφηβική).

Το 1986 δημιουργήθηκε ο Τομέας Θεατρικής Ανάπτυξης του Θ.Ο.Κ. Αναφέρονται ενδεικτικά ορισμένες από τις δραστηριότητές του τομέα αυτού: α. επιχορήγηση και στήριξη του ελεύθερου θεάτρου, β. ανέγερση και ανακαίνιση θεατρικών χώρων, γ. διοργάνωση σεμιναρίων και διαλέξεων, δ. υποστήριξη ερασιτεχνικών και σχολικών ομίλων, ε. διαγωνισμοί συγγραφής, στ. συνεργασίες με οργανισμούς του εξωτερικού, θ. ίδρυση του Κυπριακού Μουσείου Θεάτρου.

Σήμερα ο Θ.Ο.Κ. αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της Κύπρου και τον πυρήνα του θεατρικού γίγνεσθαι του τόπου, με μια διεθνή καλλιτεχνική παρουσία αξιώσεων και μια ευρεία δραστηριότητα στον τομέα της ανάπτυξης.


Διανομή

Μετάφραση: Γιάννης Βαρβέρης
Σκηνοθεσία: Εύης Γαβριηλίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας
Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Χορογραφία: Ισίδωρος Σιδέρης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Κουκουμάς
Διδασκαλία Τραγουδιών: Μάρω Σκορδή
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νάγια Αναστασιάδου
Βοηθός Χορογράφου: Στέλλα Κρούσκα
Βοηθός Σκηνογράφου: Κρίστη Πολυδώρου
Ζωγραφική εκτέλεση σκηνικού: Δημήτρης Σάββα
Graffiti: Δημήτρης Μάρκου

Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης):
Προκόπης Αγαθοκλέους, Θέα Χριστοδουλίδου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Νιόβη Χαραλάμπους,
Στέλα Φυρογένη, Κώστας Δημητρίου, Δημήτρης Αντωνίου, Άννα Γιαγκιώζη,
Σπύρος Σταυρινίδης, Σταύρος Λούρας
Χορός:
Νεοκλής Νεοκλέους, Σώτος Σταυράκης, Χριστίνα Χριστόφια, Αλέξανδρος Παρίσης,
Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Μάριος Κωνσταντίνου, Ανδρέας Κούτσουμπας, Νίκη Δραγούμη,
Άντρη Κυριάκου, Ανδρέας Φυλακτού, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Στέλλα Κρούσκα

Share